Trans tuky v potravinách

A ich negatívny vplyv na naše zdravie

Transmastné kyseliny, známe tiež ako trans tuky, sú nebezpečné zlúčeniny, ktoré vznikajú pri priemyselnej hydrogenácii rastlinných olejov. Tieto tuky majú negatívny vplyv na naše zdravie a sú prítomné v mnohých bežne konzumovaných potravinách.

Tu je zoznam potravín a surovín, ktoré sú hlavným zdrojom týchto škodlivých tukov:

1. Fast Food

  • Hranolky
  • Hamburgre
  • Vyprážané kurčatá
  • Rôzne mäsové hmoty
  • Fornetti a iné výrobky z lístkového cesta

2. Mrazené jedlá

  • Rybie prsty
  • Hotové jedlá
  • Pizza
  • Koláče, torty, wafle
  • Lístkové cesto

3. Čipsy a krekry

  • Klasické zemiakové čipsy
  • Rôzne druhy krekrov

4. Raňajkové cereálie

  • Lacné cereálne tyčinky, hlavne s polevou
  • Popcorn

5. Sušené polotovary

  • Zmesi na prípravu koláčov, palaciniek
  • Dresingy
  • Instantné polievky

6. Stužené tuky a maslá

  • Margaríny a tuky na pečenie
  • Tukové nátierky
  • Krémové plnky

7. Pekárenské a cukrárenské výrobky

  • Keksy
  • Dobošky
  • Tukom plnené oblátky
  • Koláče a sušienky
  • Šišky
  • Tortily
  • Výrobky z lístkového cesta

8. Lacné čokolády

  • Čokoládové
  • Jogurtové
  • Jahodové náhrady čokolád

Nebezpečenstvo trans tukov

Transmastné kyseliny sú spojené s mnohými závažnými ochoreniami. Ich konzumácia podporuje vznik a rozvoj nasledujúcich zdravotných problémov:

  • Ateroskleróza
  • Ischemická choroba srdca
  • Cukrovka
  • Steatóza pečene
  • Degeneratívne ochorenia nervového systému
  • Nádorové ochorenia

Odporúčania

Vyhýbajte sa potravinám obsahujúcim trans tuky a uprednostňujte čerstvé, nespracované suroviny. Čítajte etikety a vyhľadávajte informácie o obsahu trans tukov v potravinách.

Mohlo by vás zaujímať

odporúčame do vašej pozornosti