Trans tuky v potravinách
A ich negatívny vplyv na naše zdravie
Transmastné kyseliny, známe tiež ako trans tuky, sú nebezpečné zlúčeniny, ktoré vznikajú pri priemyselnej hydrogenácii rastlinných olejov. Tieto tuky majú negatívny vplyv na naše zdravie a sú prítomné v mnohých bežne konzumovaných potravinách.
Tu je zoznam potravín a surovín, ktoré sú hlavným zdrojom týchto škodlivých tukov:
1. Fast Food
- Hranolky
- Hamburgre
- Vyprážané kurčatá
- Rôzne mäsové hmoty
- Fornetti a iné výrobky z lístkového cesta
2. Mrazené jedlá
- Rybie prsty
- Hotové jedlá
- Pizza
- Koláče, torty, wafle
- Lístkové cesto
3. Čipsy a krekry
- Klasické zemiakové čipsy
- Rôzne druhy krekrov
4. Raňajkové cereálie
- Lacné cereálne tyčinky, hlavne s polevou
- Popcorn
5. Sušené polotovary
- Zmesi na prípravu koláčov, palaciniek
- Dresingy
- Instantné polievky
6. Stužené tuky a maslá
- Margaríny a tuky na pečenie
- Tukové nátierky
- Krémové plnky
7. Pekárenské a cukrárenské výrobky
- Keksy
- Dobošky
- Tukom plnené oblátky
- Koláče a sušienky
- Šišky
- Tortily
- Výrobky z lístkového cesta
8. Lacné čokolády
- Čokoládové
- Jogurtové
- Jahodové náhrady čokolád
Nebezpečenstvo trans tukov
Transmastné kyseliny sú spojené s mnohými závažnými ochoreniami. Ich konzumácia podporuje vznik a rozvoj nasledujúcich zdravotných problémov:
- Ateroskleróza
- Ischemická choroba srdca
- Cukrovka
- Steatóza pečene
- Degeneratívne ochorenia nervového systému
- Nádorové ochorenia
Odporúčania
Vyhýbajte sa potravinám obsahujúcim trans tuky a uprednostňujte čerstvé, nespracované suroviny. Čítajte etikety a vyhľadávajte informácie o obsahu trans tukov v potravinách.
Mohlo by vás zaujímať
odporúčame do vašej pozornosti