Potraviny pre zdravé črevá
Dôležité potraviny a ich význam
Tráviaca sústava je určená na extrahovanie všetkého dobrého zo stravy. Meria 9 metrov a každá časť čreva je funkčne odlišná a lepšie reaguje na určité potraviny. Potraviny bohaté na probiotiká a vlákninu podporujú zdravie čriev, zatiaľ čo rafinované potraviny sú spájané s chorobou.
Potraviny podporujúce zdravie čriev:
- Banány
Skvelý zdroj prebiotík - nestráviteľných sacharidov, ktoré sa dostávajú do hrubého čreva, aby nakŕmili dobré baktérie. - Celozrnné obilniny
Nabité vlákninou, ktorá je nevyhnutná pre zdravé trávenie a prevenciu zápchy.
Štúdie ukazujú, že obilninové vlákno a celozrnné obilniny ponúkajú najväčšiu ochranu pred rakovinou čriev. - Orechy
Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí jedia orechy, ľahšie kontrolujú svoju hmotnosť. - Zázvor
Bojuje s nevoľnosťou, stimuluje tvorbu žlče, zmierňuje žalúdočné ťažkosti a pomáha rozpustiť črevné plyny. - Strukoviny
Fazuľa, šošovica a cícer majú vysoký obsah vlákniny a bielkovín, čo pomáha dlhšie zostať nasýtenými.
Rozpustná vláknina pomáha kontrolovať hladinu krvného cukru a nerozpustná vláknina navodzuje pocit sýtosti. - Jogurt
Plný probiotických baktérií, ktoré chránia pred zápchou a ulceróznou kolitídou. - Ovocie a zelenina
Všetky druhy majú priaznivý vplyv na tráviacu sústavu.
Príjem ich vlákniny pomáha kontrolovať hladinu cukru.
Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť:
- Červené mäso
Obmedzte ho najviac na 500 g týždenne a úplne sa vyhýbajte spracovanému mäsu, ktoré zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. - Rafinované potraviny
Vynechajte biele spracované sacharidy - cestoviny, chlieb, ryža, pretože majú nízky obsah živín a nahraďte ich celozrnnými bohatými na vlákninu. - Sladené a šumivé nápoje
Nápoje sladené cukrom alebo umelými sladidlami, ako je sorbitol, manitol alebo xylitol, môžu mať laxatívny účinok. - Alkohol
Nadmerná konzumácia zvyšuje riziko rakoviny pažeráka a čriev.
Mohlo by vás zaujímať
odporúčame do vašej pozornosti